15/9 2007 DN
Naturskyddsföreningen sågar SCA:s och Statkrafts vattenkraftsplaner längs fotknölarna.
Lokala politiker är också negativa.

 - Jag blir häpen över att de är så fantasilösa att de ens försöker bygga ny vattenkraft i Sverige. Men jag är inte orolig, för de kommer inte att lyckas, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Han anser att det inte finns något sätt att bygga vattenkraft på ett "miljövänligt" sätt, som SCA vill pröva förutsättningarna för.
- Det är ett djupt ovetenskapligt sätt att tala och bara retorisk fernissa. Efter decennier av forskning och erfarenhet har det visat sig att det inte går att bygga ut vattendrag utan att skada unikt växt- och djurliv. Dessutom försämras förutsättningarna för sportfiske och ekoturism. Då sugs dessutom resurser och kapital ut från området, säger Mikael Karlsson.
Även om han ur miljösynpunkt är kritisk till hur SCA bedriver sitt skogsbruk, är han positiv till satsningen på vindkraft i området.
- Vindkraften är helt förnyelsebar och ger inga miljökonsekvenser om parkerna är placerade på lämpliga platser. Och om man skulle märka att ett vindkraftverk stör går det ju att montera ner det. Om man däremot förstört ett älvlandskap är det mycket svårt eller rentav omöjligt att återställa ekosystemet, säger Mikael Karlsson.
Han tycker att SCA:s utspel om vattendragen i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten är djupt olyckligt.
- Det är helt tokigt att ens fundera på att bygga ut vattenkraften. Jag tror dessutom att det varken är rättsligt eller politiskt möjligt, säger Mikael Karlsson.
De fyra vattendrag som SCA och Statkraft vill undersöka möjligheterna för är Ammerån i Jämtland, Röån, ett biflöde till Ångermanälven, Edsoxforsen i Hårkan och Byske älv.
Enligt länsstyrelsen i Jämtland är det helt uteslutet att bygga vattenkraftverk i Ammerån, som är i stort sett det enda outbyggda vattendraget i länet. Även Hårkan, Byskeälven och delar av Ångermanälven, skyddas av miljöbalken, skriver TT.
Genom Krokoms kommun i Jämtland strömmar Hårkan, som är ett uppskattat fiskevatten. Där är kritiken hård mot SCA:s vattenkraftsplaner.
- Jag är negativ till att bygga ny vattenkraft. I Krokom är 95 procent av de strömmande vattnen redan utbyggda och vi måste värna om det lilla som finns kvar. Däremot är det bra om de kraftverk som redan finns kan effektiviseras, säger Maria Söderberg, kommunalråd i Krokom, som dock är positiv till vindkraftsplanerna.
I östersunds kommun är tongångarna de samma. Vindkraften välkomnas, medan planerna på mer vattenkraft väcker ilska.
- Om de tittar på att bygga ut värdefulla fiskevatten som Hårkan blir det stora problem. Det är värden som är otroligt viktiga för vår turism, säger Jens Nilsson, kommunalråd i Östersund.
Regeringen har redan sagt nej till flera kontroversiella kraftverksbyggen i mindre älvar och vattendrag.
I vintras godkände dock Högsta domstolen ett omdiskuterat minikraftverk i Ljungåforsen i Bräcke kommun, trots att länsstyrelsen i Jämtland motsatt sig bygget, skriver TT.

Mia Halleröd

Tillbaka